100601-ford golvmattor

Gasande golvmattor även hos Ford

Minns du historien om Toyotas golvmattor som ofrivilligt fick bilarna att accelerera? Nu kommer en till, dock inte med Toyota i fokus utan Ford. Det är deras mellanklassmodell Fusion som har hala golvmattor som lägger sig ovanpå gaspedalen.

Amerikanska trafiksäkerhetsverket NHTSA har påbörjat en undersökning av syskonmodellerna Ford Fusion och Mercury Milan av årsmodell 2010. Anledningen är att de har fått in tre rapporter från förare som råkat ut för gasglada golvmattor. Det är originaltillbehörsmattan av allväderstyp som läggs ovanpå standardmattan som kan glida framåt och upp över gaspedalen så att denna fastnar i nedtryckt läge. Inga olyckor eller skador har rapporterats in till följd av det nyupptäckta problemet, men för säkerhets skull ska 249 301 exemplar av Ford Fusion och Mercury Milan av årsmodell 2010 undersökas.

Undersökningen kan komma att leda till nya återkallelser för Ford.

NHTSA har dessutom satt upp en liten lathund för hur man som förare ska agera om man råkar ut för en golvmatta som ofrivilligt accelererar bilen:

Bromsa kraftfullt och      stadigt – pumpbromsa ej.

Lägg i en neutral växel      (bekanta dig med var neutralläget finns).

Styr till en säker      position.

Stäng av motorn.

Ring din försäljare eller      serviceverkstad för att hämta fordonet. Kör det inte.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!