100129-gaspedal ford

Gaspedalproblem även hos Ford

Det är inte bara Toyota som lider av gaspedaler som är sega eller som fastnar i nedtryckt läge. Även Ford har drabbats då de använder samma leverantör som Toyota. Nu stoppar Ford sin kinesiska produktion av Transit.

Bilvärldens just nu största nyhetsrapportering rör inte Saab eller Spyker Cars. Läser man på de stora internationella sajter så är det Toyotas gaspedalproblem som dominerar sidorna. Men Toyota är inte ensamma om att drabbas av detta mekaniska fel som gör gaspedalerna tröga och långsamma att återgå till utgångsläget eller rent av fastnar i gaspådragsläge.

Bland annat USA Today rapporterar nu att även Ford har drabbats av samma problem då de använder sig av samma leverantör, CTS Corp i Indiana, som Toyota vad gäller gaspedalsmekanismen.

Den Ford-modell som är drabbad är Transit Classic som tillverkas i Kina. Nu är produktionen stoppad till följd av problemet.

– När någon har ett problem i en bransch som berör oss så kontrollerar vi allting i Ford-systemet och produktionsprocessen. Vår bedömning just nu är att problemet är väldigt isolerat, säger Fords vd Alan Mulally.

En lösning är på gång

Leverantörer av gaspedalerna till Ford och Toyota, CTS Corp, säger sig har lokaliserat problemet med att pedalerna blir tröga eller rentav fastnar. Problemet har identifierats som kondensrelaterat och en lösning för att eliminera problemet är på gång. Just nu arbetar CTS Corp och Toyota på att utveckla en sorts ”hylsa” som ska kunna åtgärda problemet på bilar som redan är ute och rullar. CTS Corp jobbar också på att ta fram en nydesignad pedal som ska monteras på Toyotas fabriker.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!