100313-volvo geely ford

Geely behöver 10 mdkr första året med Volvo

Kinesiska Geely har finansieringen klar och pengarna redo för överföring för att överta Volvo efter Ford. Men de pengar de hittills visat räcker inte till mycket mer än köpet, bara under nästa år sägs de behöva ytterligare tio miljarder kronor – minst.

För bara några dagar sedan rapporterades det att kinesiska Geely nu är riktigt nära ett köp av Volvo Personvagnar från amerikanska Ford Motor Company. Deras finansiering ska nu vara klar och de har köpeskillingen, drygt 14 miljarder svenska kronor enligt uppgift, i beredskap att föra över till Ford så fort det är möjligt.

Men dessa miljarder räcker inte på långa vägar, för efter övertagandet kommer en massa förpliktelser som kostar enorma summor. Tio miljarder kronor kommer det att kosta Geely att hålla Volvo levande under nästa år. Miljarderna behövs för utveckling, produktion, marknadsföring, distribution och mycket annat.

– Tio miljarder är ett absolut minimum, säger Glenn Magnusson, ordförande för organisationen Ledarna på Volvo, enligt Bloomberg News.

– Vi vill fortfarande att de ska visa oss att de har den finansiella styrkan, men vi har inte sett något ännu och vi är inte nöjda, fortsätter han.

Geely själva förnekar att det skulle behövas minst tio miljarder kronor för att hålla igång Volvo under nästa år. Detta enligt en artikel i Beijing Times där Geely även klargör att det inte finns brist på pengar i bolaget. Detta sedan inhemska finansiella institutioner och lokala myndigheter lovat att bidra med kapital om Geely återgäldar med att placera ut lokal produktion av Volvo-bilar.

Ett undertecknande av köpeavtalet väntas ske i slutet av mars månad då Ford och Geely har lovat att genomföra signeringen under första kvartalet. Slutförandet av affären sker under andra kvartalet – om allt går enligt planerna.

Läs mer

TV-TV

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!