100820-volvo-fabrik-kina

Geely bygger Volvo-fabrik i Shanghai

Redan om två år ska hundratusentals Volvo-bilar tillverkas i Kina. Kinesiska myndigheter har gett sitt godkännande till en ny, stor Volvo-fabrik som ska byggas i en industrizon utanför Shanghai.

Kinas Nationella utvecklings- och reformcenter (NDRC) har godkänt Geelys planer på att bygga en stor Volvo-fabrik i Jiading, en industrizon strax utanför Shnaghai, rapporterar Oriental Morning Post. Planerna har varit kända sedan länge men först nu har Geely fått klartecken för fabriken som på sikt ska tillverka fler bilar än Volvos fabrik i Torslanda. Enligt Oriental Morning Post ska den nya fabriken vara cirka 800 000 kvadratmeter stor och ha en årskapacitet på 300 000 bilar. Den stora fabriken i Jiading ska framförallt tillverka Volvo C30 och V70.

Jiading ser ut att bli kunna bli ett riktigt Volvo-näste. Utöver den stora fabriken finns även planer på ett nytt 200 000 kvadratmeter stort forsknings- och utvecklingscenter samt ett Volvo-museum.

Geely går snabbt framåt med sitt nyförvärv. Beskedet om de stora fabriksplanerna kommer bara två veckor efter att Volvo-köpet från Ford blev helt klart. Även försäljningsmässigt ska det gå snabbt framåt. Under första halvåret i år såldes drygt 15 000 Volvo-bilar i Kina, vilket är en ökning med nästan 90 procent mot samma period förra året men redan 2015 planerar Geely att sälja 150 000 Volvo-bilar i Kina.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr