091129-geely-volvoköp Foto: BLR-Fotograferna AB

Geely närmar sig Volvo-köp

Fords försäljning av Volvo PV till kinesiska Geely rycker allt närmare. Nu uppges två stora hinder vara passerade. Geely har finansieringen klar och fördelningen av intellektuella rättigheter är klargjord.

Nu har Geely det kapital som krävs för att köpa 100 procent av Volvo Personvagnar. Det uppger Geelys talesmanYuan Xiaolin i samtal med nyhetsbyrån Bloomberg. Köpesumman är inte avslöjad men den uppskattas till cirka två miljarder dollar, motsvarande 14 miljarder kronor.

Därmed kan ett stort frågetecken i affären vara uträtat. Ett annat gäller fördelningen av intellektuella rättigheter, så kallade IPR, Intellectual Property Rights. Det här är en fråga som har återkommit som den stora stötestenen i flera av de senaste årens storaffärer men Geely och Ford uppges vara överens. Enligt Geely kommer de att få tillgång till en stor mängd intellektuella rättigheter, däribland Volvos säkerhets- och miljökunnande. Enligt ett pressmeddelande som skickats till kinesiska medier ska Volvo behålla makten över nyckelteknik och den teknik som Volvo själva har utvecklat. Dessutom ska Volvo behålla tillgången tillgång till Fords intellektuella rättigheter som Volvo behöver för att genomföra sin affärsplan.

Geelys eventuella intresse för Volvo har gett upphov till ett ständigt nyhetsflöde ända sedan Ford meddelade att Volvo var till salu. Enligt nya uppgifter har dock Geely varit i kontakt med den svenska bilindustrin sedan en lång tid tillbaka. Redan för fem år sedan kontaktade svenska investeringsmyndigheten Invest in Sweden Agency (ISA) den kinesiska biltillverkaren om ett samarbete i Göteborg. ISA:s Kinachef Eddie Chen säger till TT i Peking att förslaget var att Geely skulle komma och etablera ett mindre designcenter och arbeta med svenska företag. Efter flera möten drog sig Geely ur eftersom man ansåg att företaget inte var redo för ett så stort steg. Fem år senare har Geely utvecklats och verkar vara redo för ett långt mycket större steg.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!