100331-geely-volvo-miljarder

Geely ska pumpa in miljarder i Volvo

Volvos nya ägare räknar med att behöva pumpa in drygt sex miljarder kronor i det nyköpta företaget. Det är nödvändigt för att göra Volvo lönsamt, säger Li Shufu som samtidigt pekar ut kostnaderna för forskning och utveckling som ett problem.

I söndags skrevs det historiska köpeavtalet under av Ford och Geely. Geely ska ta över 100 procent av Volvo Personvagnar och får betala cirka 13 miljarder kronor för det. Men slutnotan lär bli betydligt större än så. Nu säger Geelys ordförande Li Shufu att det kommer att behövas investeringar på cirka 6,5 miljarder kronor för att få Volvo helt på fötter igen.

Geely har under hela köpeprocessen talat om sina planer på att tillverka Volvo-bilar i Kina. Nu säger dock Li Shufu till Reuters att det för närvarande inte förs några diskussioner på den fronten. Viktigast är i stället att få upp lönsamheten. Kostnaden per bil måste minska för att Volvo ska bli lönsamt. Det största problemet är enligt Li Shufu att Volvo lägger för mycket pengar på forskning och utveckling. I jämförelse med konkurrenterna säljer Volvo för få bilar i förhållande till utvecklingskostnaderna.

På söndagens presskonferens använde Li Shufu en metafor för att beskriva sina planer för Volvo. Ordförande Li ser Volvo som en inburad tiger som måste frigöras och släppas ut i världen. I samtal med Reuters försöker han nu beskriva relationen mellan Geely och Volvo.

– Volvo kommer från norra Europa och är rotat i Sverige. Volvo kommer inte att vara Volvo längre om det tas bort från sin mark. Relationen mellan Geely och Volvo kommer att vara som den mellan två bröder, inte som far och son.

På söndagseftermiddagen den 28 mars skrev Geelys ordförande Li Shufu och Fords finanschef Lewis Booth under det historiska avtalet.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!