091222-volvo geely ford

Geely snart överens med Ford om Volvo

I kväll har det kommit nya uppgifter om affären mellan kinesiska biltillverkaren Geely och Ford Motor Company. Enligt SVT Västnytt är de mycket nära en överenskommelse om Volvo Personvagnar. Parterna sitter i förhandling just nu och redan i morgon, onsdag, kan överenskommelsen vara klar.

SVT Västnytts källor har i kväll rapporterat om att kinesiska Geely och Volvo-ägaren Ford är mycket nära en överenskommelse om en försäljning av den svenska biltillverkaren med säte i Torslanda i Göteborg. Enligt källorna sitter Geely och Ford i detta nuet i förhandlingar i London. Redan i morgon, onsdag, tros en överenskommelse vara nådd.

Men att komma överens om detaljerna i det slutliga avtalat väntas ta ytterligare några månader. Enligt SVT Västnytts källor ser Ford Volvo-affären som brådskande då den amerikanska giganten har allt svagare betalningsförmåga och därmed måste få in pengar snabbt. Förhandsuppgifter säger att Ford får in motsvarande 15 miljarder kronor på att sälja Volvo.

Förre Volvo-vd:n Hans-Olov Olsson, i dag på investmentbanken Rotschild, fungerar som Geelys rådgivare och förhandlare i affären. Han väntas därför få en vd- eller styrelsepost i det ”nya ”Volvo Personvagnar. En annan som är med vid förhandlingarna är en annan Volvo-bekanting, nämligen förre vd:n Pehr G. Gyllenhammar. Han väntas också få en styrelsepost.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!