090427-geely-kopia

Geely: Vi har inte kopierat Rolls-Royce

Kinesiska Geely tycker inte alls att deras nya lyxmodell GE är en kopia av Rolls-Royce Phantom. Rolls-Royce håller inte med och överväger att stämma Geely för kinesernas kopiering.

En udda outsider har kommit att bli en av de mest omdiskuterade bilarna på bilsalongen i Shanghai. Geely GE presenteras som den ultimata lyxvagnen för affärsmän och statschefer, och med sin totallängd på 5,3 meter och endast tre stolar har den blivit föremål för mångas intresse. Mest känd har GE ändå blivit för sitt utseende som bär tydliga likheter med Rolls-Royce Phantom, till och med Spirit of Ecstasy finns där i ett kinesiskt utförande. Rolls-Royce kan naturligtvis inte se med blida ögon på Geely GE och uppges nu överväga att ta till rättsliga åtgärder.

En talesman för Rolls-Royce säger till brittiska Daily Mail att man ännu inte har bestämt sig för att stämma Geely men håller sina alternativ öppna och diskuterar med juridiska experter. Geely verkar dock inte tycka att det finns skäl att diskutera om GE är en kopia eller inte.  I ett officiellt uttalande säger kineserna att: 

As it were, they are actually different ... people may feel they are the same at the first glance, but the details are certainly different”.

  Geely tycker alltså att de har skapat en helt ny bilmodell. De säger dock att med GE ”återskapas klassikerna”. Vilka klassiker de menar är oklart, men man kan ju ana. Rolls-Royce är förklarligt nog inte helt glada åt Geelys kopiering och säger till nyhetsbyrån AFP att de inte alls är smickrade av Geelys tilltag. Britterna lär dock inte behöva oroa sig för konkurrensen, på en punkt skiljer sig Phantom och GE åt radikalt – priset. Rolls-Royce vill ha drygt tre miljoner kronor för en Phantom, medan Geely nöjer sig med under 400 000 kronor i utbyte mot en GE. Den som har råd med en Phantom sneglar förmodligen inte på en GE.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!