100504-geely-tillverkn-kina

Geely vill tillverka XC90 och S60 i Kina

Återigen ger Geely dubbla besked om Volvos framtid. Nu är det Geelys vice vd som säger till placera.nu att S60 och XC90 ska börja tillverkas i Kina så fort affären är genomförd.

 Hur står det till med kommunikationen inom Geely egentligen? Återigen har en Geely-chef gjort ett uttalande som går stick i stäv med vad Geely-ägaren Li Shufu har upprepat gång på gång. Den här gången är det Geelys vice vd Daniel Dai som berättar om Geelys framtidsplaner för Volvo.

Placera.nu är på besök hos Geely i Kina och Geelys vice vd misstar uppenbarligen nättidningens reporter för att vara en potentiell investerare och säger ”Jag kan ge er min egen åsikt om affären med Volvo. Men det får stanna i detta rum.” Därefter berättar Daniel Dai om framtidsplanerna som innebär en kraftig tillväxt. Målet är att tillverka två miljoner bilar år 2015, vilket är rejält mycket mer än förra årets 350 000. En förutsättning för att nå målet har varit att förvärva andra företag.

– Affären med Volvo kommer att dröja ytterligare fyra till fem månader innan den är helt klar. Men när den är det planerar vi starta omfattande tillverkning av Volvo-modeller i Kina. Vårt låga kostnadsläge kommer att gynna Volvo, samtidigt som det ska fortsätta vara ett premiummärke, säger Daniel Dai till placera.nu.

Han fortsätter med att avslöja att det finns planer på att tillverka Volvo-modellerna S60 och XC90 i Kina så fort Volvo-affären är genomförd. Daniel Dai berättar därmed betydligt mer än vad Li Shufu har gjort tidigare. Li Shufu har upprepade gånger försäkrat att Volvo och Geely ska drivas som två separata bolag, som bröder med varsin ledning och varsin inriktning. Det här är som sagt inte första gången en Geely-chef säger mer än vad han kanske borde. Tidigare i våras berättade Geelys vd Gui Shengyues på en presskonferens stolt att Volvo ska införlivas i Geely och att det bara ska ta två till tre år. Den gången var Geely snabba med att tillbakavisa uttalandet.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!