091117-volvo-teknik-geely Foto: Henrik Ottosson

Geely: Volvo får ha sin teknik i fred

Om Geely köper Volvo PV kommer svensken att behålla all sin licensierade teknik. Enligt en talesman för Geely ska det kinesiska företaget bara få rätten att använda tekniken. Därmed kan ett av de stora hindren i förhandlingarna vara upplöst.

 Zhejiang Geely Holding Group, moderbolag till Geely Automobile, är av Ford utpekat som den främsta kandidaten I budstriden om Volvo Personvagnar. Som vanligt när en biltillverkare köper en annan uppges Ford och Geely ha haft problem att komma överens om vad som ska hända med rättigheterna till Volvos teknik. Nu kan den stötesten vara puts väck efter att Geely meddelar att de inte kommer att ta över några teknikrättigheter.

Geelys talesman Yuan Xiaolin säger till Shanghai Securities News att Volvo ska behålla all sin licensierade teknik, Geely ska bara få rätten att använda den. Enligt Xiaolin är Geelys förslag i linje med Volvos bästa. Den svenska personbilstillverkaren ska också behålla alla sina tillverknings- och forskningsanläggningar, nätverk av handlare och avtal med facken.

I intervjun med den kinesiska tidningen säger Xiaolin att den stora fördelen med avtalet som håller på att slutas med Ford är att Volvo kan stärka sin försäljning i Kina, världens största bilmarknad, samtidigt som utvecklingen av renare bilar kan fortsätta. Han vill inte avslöja någon tidtabell för försäljningen, men säger att Geely just nu för samtal med Ford om detaljerna i avtalet.

I förra veckan avslöjade Wall Street Journal Geelys framtidsplaner för Volvo. Dessa innefattar bland annat att en ny fabrik ska byggas i Kina med en årskapacitet på 300 000 bilar. Inom fyra till fem år beräknar Geely att Volvos försäljning ska kunna vara uppe i en miljon bilar årligen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!