100121-volvo-geely

Geely: Volvo ska vara Volvo

Geely-chefen Li Shufu har mött svensk press och hans budskap är tydligt: Oroa er inte! Enligt Shufu ska Geely och Volvo hållas åtskilda och det är inte tal om några nedskärningar hos Volvo. Samtidigt rapporteras det att affären är långt ifrån klar.

 Statssekreterare Jöran Hägglund leder en delegation från näringsdepartementet som just nu är i Kina och möter Geelys ledning. Hägglunds första rapport från mötena är att försäljningen av Volvo PV är långt ifrån klar. Enligt Hägglund har Ford och Geely fortfarande en hel del knepiga frågor att reda ut innan affären kan genomföras.

Även Geelys grundare och ägare Li Shufu har mött delar av den svenska pressen och hans främsta budskap är att det inte finns någon anledning till oro över att Volvo ska blandas ihop med den kinesiska tillverkaren.

– Geely är Geely. Volvo är Volvo. Om vi skulle bygga allt i Kina skulle Volvo inte längre vara Volvo, säger Li Shufu till TT.

Li Shufu säger att kapaciteten i de europeiska Volvo-fabrikerna ska användas fullt ut och att en ny fabrik ska byggas i Kina. Var är inte bestämt och han vet inte heller hur stor kapacitet den får. Forskning och utveckling ska inte heller flyttas från Sverige, men kostnaderna måste minska för att Volvo ska bli lönsamt. När, eller om, Shufu får ta över ansvaret för Volvo ska den svenska biltillverkaren inte förenas med Geely Automobile. Volvo ska ägas av Zhejiang Geely Holding Group, moderföretaget som även äger Geely Automobile. Shufu understryker att Volvo inte ska dela plattformar med Geely, det är de två märkena är alldeles för olika för.

På TT:s fråga om hur många anställda Volvo ska ha i framtiden svarar Shufu att den nuvarande personalstyrkan på omkring 20 000 är ideal. Det behövs varken mer eller mindre.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!