091111-geely volvo planer

Geelys plan innefattar fördubblad Volvoförsäljning

Det är ännu inte avgjort vem som ska köpa Volvo – om nu Ford verkligen säljer Volvo. Hur som helst, om försäljningen äger rum ligger kinesiska Geely bäst till – Geely som har storslagna planer för Volvo.

Enligt amerikanska Wall Street Journal, som har varit i kontakt med källor som står kinesiska Geely nära, har den kinesiska biltillverkaren – om de nu får köpa Volvo Personvagnar – storslagna planer för svensken som både ska få försäljningssiffrorna att skjuta i höjden och säkra arbetstillfällen här i Sverige.

Förra året sålde Volvo 12 600 bilar i Kina. Denna siffra vill de få upp till 200 000 bilar med hjälp av en ny fabrik i Kina med en årskapacitet på 300 000 bilar. Här ska i så fall två eller tre nya, större och lyxigare bilmodeller produceras inom tre till fyra år. I planen ingår också en kraftig skjuts uppåt i den globala försäljningsstatistiken. Kineserna ser att en dryg fördubbling av Volvos försäljning är möjlig – en miljon bilar årligen. Målet ligger fyra till fem år fram i tiden enligt kineserna.

I planen som Wall Street Journal säger sig att tagit del av står också att mer komplicerad konstruktion ska överlåtas till Volvos verksamhet i Sverige och därmed mildra farhågorna om förlorade svenska arbetstillfällen.

Men även om Ford tidigare deklarerat att kinesiska Geely är ett förstahandsval vid en eventuell försäljning av Volvo så är det mycket som är långtifrån klart och som behöver bearbetas. Om nu Ford väljer att sälja Volvo till Geely gäller det för Ford att bestämma sig för vilken – och hur mycket – av nuvarande teknik man kan tänkas lämna över till Geely, vilken Volvo-teknik Ford kan tänkas använda sig av även i framtiden och hur Ford och Geely ska hantera framtida tekniska oenigheter.

Storslagna planer för Volvo alltså. Nu återstår det att se om svenska Konsortium Jakob kan grusa Geelys planer för svensken.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!