080509-gena-amfibiebil

Gena – svensk miljövänlig amfibiefarkost hittar genvägarna

Studenter vid Marina system på KTH genomför just nu ett projekt där de har tagit fram en eldriven amfibiefarkost med det träffande namnet Gena. Fordonet kan spara upp till två timmars restid för pendlare genom att ta sig fram på land och i vatten.

Gena är en miljövänlig, enkel och bekväm farkost för en person, samt ett barn upp till 15 år, avsedd för pendling i stadstrafik och i skärgårdens farvatten. Alltså som gjuten för städer belägna vid skärgårdsmiljöer.

Farkosten har katamaranskrov, drivs av elmotorer både på land och i vatten och har en maxfart på 45 km/h på land. Gena är tre meter lång, 1,7 meter bred och 1,4 meter hög och väger 200 kilo. De båda elmotorerna levererar 3,2 kilowatt på land och två kilowatt i vattnet. En uppladdning räcker till två timmars drifttid.

Den som är intresserad av att se mer av amfibiefordonet bör bege sig ut till Bockholmsbron i Stockholm klockan 15.00 den 13 maj. Då är det funktionsmodellen, se bild och film nedan, som visas.

Marina System vid KTH har tidigare tagit fram den uppmärksammade Kaimaranen – en vattenburen pendlare för enmanstransporter.

För mer information, bilder och filmer följ länken nedanför filmen. Där finns även en film som visar hur mycket snabbare – och miljövänligare – det går med Gena än med bil från Lidingö till Nacka under morgonens rusningstrafik.

Bilden ovan är en vision hur Gena kan komma att se ut vid en eventuell framtida produktions. Formerna är framtagna av Konstfack.

Extern länk för mer information

Gena

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!