100107-genii capital saab

Genii Capital bekräftar bud på Saab

I morse kunde vi berätta att det Luxemburg-baserade investmentbolaget Genii Capital uppgavs vara intresserade av Saab och att de under dagen kommer att lägga ett bud på den svenska biltillverkaren. I kväll bekräftar Genii uppgifterna och tillägger att ett EIB-lån inte är nödvändigt för att få GM på kroken.

I kväll klockan 23.00 löper GM:s deadline för bud på Saab ut. Holländska Spyker Cars är en av de intressenter som meddelat att de innan dess ska lägga ett nytt bättre bud på Saab och Merbanco som tidigare nämnts som avhängda ska inkomma med sitt bud senast i morgon.

I förmiddags kom det fram uppgifter om en helt ny intressent, Genii Capital med bas i samma land som Europeiska investeringsbanken, EIB, nämligen Luxemburg.

I kväll bekräftas uppgifterna om Genii genom Lars Carlström, en svensk investerare som arbetar med just Genii Capital.

– Detta är en verklig möjlighet och vi är förvånade över att inte fler investerare har sett denna möjlighet. Genii älskar varumärken och Saab är ett starkt varumärken i samma klass som Porsche och BMW, berättar Lars Carlström för nyhetsbyrån Reuters.

Under ett samtal med RTL Radio Lëtzebuerg bekräftar även Genii-chefen Gerard Lopez bolagets intresse av Saab.

Enligt Carlström planerar Genii Capital att använda förra budgivaren Koenigsegg Groups affärsplan vilket innefattar att göra Saab lönsamt från och med 2012 med en produktion på 105 000 bilar årligen.

I Genii Capitals plan ingår även ett eventuellt lån från Europeiska investeringsbanken, EIB. Men enligt Carlström är lånet inte avgörande för att få till stånd en affär. Det borde betyda att det nu har kommit in en budgivare med de rätta ekonomiska förutsättningarna för att GM inte ska kunna dra sig ur och lägga ned Saab. Dessutom är Genii Capitals planer att deras bud ska vara ett så kallat kontantbud.

Än en gång, vi kramar våra tummar tills de blir blåa!

Uppdatering

Enligt ett kort pressmeddelande som Lars Carlström har skickat ut i Genii Capitals namn har det Luxemburg-baserade investmentbolaget kommit med ett bud, dock inte ensamma utan i samarbete med Bernie Ecclestone. Ja, du läste rätt! Genii Capitals partner är Formel 1-bossen Bernard Charles Ecclestone.

Snart 80-årige Ecclestone rankades förra året som Storbritanniens 24:e mest förmögna person med motsvarande drygt 17 miljarder kronor i förmögenhet. I november förra året gav Forbes honom plats nummer 151 på listan över världens miljardärer. Enligt Forbes är Ecclestone med familj innehavare av en förmögenhet på motsvarande drygt 26 miljarder kronor. Han har ett finger med lite överallt, bland annat är han delägare i den anrika fotbollsklubben Queens Park Rangers i London. Detta tillsammans med sina kompisar miljardären Lakshmi Mittal och förre Renault F1-basen Flavio Briatore.

Nu har Bernie Ecclestone dessutom bekräftat att han är med och bjuder på Saab tillsammans med Genii Capital.

– Det är ett bra varumärke. Det är ett bra varumärke som förmodligen har blivit försummat av de nuvarande ägarna. Vi äger det inte än, så låt oss se vad som händer, säger Ecclestone till Reuters. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!