100113-saab-genii-gm-bud

Genii visar musklerna i nytt bud – ”Saabs sista lilla halmstrå”

I dag bekräftar Genii Capital att de har lagt ett nytt bud på Saab, ett bud som sägs visa GM att de har de rätta musklerna för att finansiellt driva Saab under en lång period. Samtidigt säger Jöran Hägglund, som träffat GM-höjdare, att den lilla strimman av hopp finns kvar för Saab.

Enligt de senaste officiella uttalandena från GM har de hittills avvisat inkomna bud som finansiellt för svaga. I går gick ena budgivaren, Genii Capital i samarbete med Bernie Ecclestone, ut och berättade att de ska lägga ett nytt reviderat bud på Saab som ska få GM på andra tankar. I dag berättar en mycket optimistisk talesman för Genii Capital, Lars Carlström, att så är fallet – de har lagt ett nytt bud på Saab och förväntar sig att höra från GM mot slutet av veckan.

– Budet visar GM att Ecclestone-gruppen kan ge finansiell styrka till Saab under en lång tid och visar också att gruppen, med sitt nätverk, har den kunskap och kapacitet som behövs för att leda ett företag som Saab, sa han till Reuters under en telefonintervju och förtydligade:

– Viktigast är att Genii-Ecclestone vill lämna information till GM att finansiering inte ett problem för denna grupp.

Sista uttalandet får ses som mumma för alla som håller tummarna för Saabs framtid. Genii Capital hävdar alltså nu precis detsamma som de gjorde den dag då de gav sig in i budgivningen, att pengar inte saknas. Återstår bara att hoppas att det stämmer och att GM nappar likt gäddan inte kan motstå en vacker wobbler som sicksackar genom bräckt vatten.

– Jag skulle säga att vi kommer att höra något innan helgen. Men även om vi får ett avslag från GM denna vecka, kommer vi inte ge upp, konstaterade han för den brittiska nyhetsbyrån och poängterade än en gång att den grupp han representerar är extremt välfinansierad och att de inte ser några som helst problem med att få deras bud uppbackat i form av EIB-lån (som de tidigare uttalat inte är nödvändigt för dem).

Saabs sista lilla halmstrå

Sedan i lördags har svenska regeringsrepresentanter uppvaktat personer i GM:s styrelse och ledning. En av dessa svenskar är statssekreteraren Jöran Hägglund. Han är försiktigt optimistisk.

– Det pågår fortfarande diskussioner så den strimma av hopp som jag pratade om häromdagen upplever jag finns kvar. Vi har hittills inte mött något som säger att det inte vore möjligt, men vi ska vara medvetna om att det är det sista lilla halmstrået vi jobbar med, säger han till TT utan att vilja precisera vilka GM-höjdare de träffat.

Än vill han inte kommentera GM:s hantering av affären utan hänvisar i stället till då något slutgiltigt äger rum.

– De har i alla fall lagt ned en väldigt stor möda på att analysera buden och se vad det finns för möjligheter att genomföra en försäljning.

Han tillägger också att rent formellt är det GM Europa som ska hantera Saab-ärendet, men att – som alla förstår – så är det i USA det mesta bestäms.

På bilden ovan syns konceptbilen Saab EV-1 från 1985.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!