090223-giugiaro-frazer-nash

Giugiaro Frazer Nash – världens snabbaste hybrid

På förra årets Genèvesalong visade Giugiaro ett iögonfallande koncept med Toyota Prius-teknik under skalet. I år ska det italienska designhuset fånga folkets blickar igen genom att visa världens snabbaste hybrid. Giugiaro utlovar en toppfart på 300 km/h och koldioxidutsläpp på 50 gram.

Giugiaro Quaranta slog besökarna med häpnad på förra årets bilsalong i Genève. Italienarna bjöd på ett hybridkoncept med extrem design, men förvånansvärt verklighetsnära teknik under skalet. I år ser det ut som att de har för avsikt att upprepa bedriften. Några dagar i förväg har Giugiaro släppt en datorillustration som visar deras senaste koncept – Frazer Nash .

Det råder viss förvirring angående Giugiaros val att uppkalla sitt koncept efter en klassisk brittisk sportbilstillverkare, det ryktas om att en återupplivning av märket är på gång, men det är högst obekräftade sådana. När Genèvesalongen drar igång får vi troligtvis en förklaring från Giugiaro. Vi hoppas även få veta mer om vad som gömmer sig under skalet på det nya konceptet, det är nämligen ont om detaljer i dagsläget. Det enda vi har fått veta är att det är en hybrid som ska mäkta med en toppfart på 300 km/h och inte släppa ut mer än 50 gram koldioxid per kilometer. Om italienarnas påstående stämmer kan Frazer Nash-konceptet med all sannolikhet kallas världens snabbaste hybrid. Möjligtvis har Giugiaro byggt vidare på tekniken från förra årets koncept. Quaranta drevs av en V6-motor på 3,3 liter som tillsammans med Toyotas hybridsystem Hybrid Synergy Drive gav 268 hästkrafter och 288 Nm vid 4 400 r/min.

Det brittiska märket Frazer Nash grundades år 1922 av Archibald Frazer Nash. Bilarna kom främst att bli kända för att vara okomplicerade, lätta och snabba. Fram till 1930 tillverkades omkring 400 bilar, varav många blev mest kända för att vara kedjedrivna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!