080303-giugiaro-quaranta

Giugiaro Quaranta med Toyota-teknik

Nu kan vi äntligen visa Giugiaro Quaranta i sin fulla prakt. Tidigare har vi bara fått se smygfoton på det italienska konceptet. Nu vet vi också vad som döljer sig under det dramatiska skalet – Toyota Prius.

Det kan låta konstigt men det är faktiskt sant. Anrika Giugiaros senaste koncept Quaranta lånar teknik från Toyota Prius. I alla fall vad det gäller kraftkällan. För kraften i Quaranta står Toyotas Hybrid Synergy Drive-teknik. Och tekniken gör ett bra jobb. Toppfarten anges till 250 km/h och 0-100 km/h avklaras på fyra sekunder blankt. Visserligen ska det sägas att Toyotas hybridteknik inte gör hela jobbet själv. I anslutning sitter en V6-motor på 3,3 liter som tillsammans med hybridtekniken ger 268 hästkrafter och 288 Nm vid 4 400 rpm. Hela drivpaketet är mittmonterat för optimala köregenskaper. Batterierna fylls på av de stora solcellerna som är integrerade i taket och flyter ihop med vindrutan. Därtill finns två bensintankar som tillsammans rymmer 60 liter och ger en räckvidd på 1000 km.

Quaranta består av ett monocoque-chassi i kolfiber, på vilket vissa aluminiumdelar är monterade. Drivningen kan ske antingen via två eller fyra hjul. Fjädringen kan höjas så att markfrigången blir maximalt 230 mm, vilket kan vara bra när man ska ta sig till fjällstugan. Viktfördelningen beskrivs som den stora innovationen med Quaranta. All tung mekanik sitter mellan hjulaxlarna, till och med ljuddämparna som är placerade framför bakhjulen. Kylaren och bagageutrymmet är det enda som hänger utanför. Kupén är även den relativt nyskapande. Sätena är arrangerade i en 1+3 konfiguration där föraren sitter framskjuten med två stolar snett bakom sig och en mindre barnstol i mitten.

Namnet Quaranta kommer från italienskans ord för 40 och syftar på Giugiaros 40 års- jubileum. Quaranta premiärvisas i samband med Genèvesalongen i morgon.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!