100224-hummer-avvecklas Foto: HUMMER / Wieck / © 2005 General Motors

GM avvecklar Hummer

Försäljningen till kinesiska Sichuan Tengzhong har misslyckats. Därför har GM beslutat att det legendariska bilmärket Hummer ska avvecklas. Men vi som har följt Saab-historien vet att ett nedläggningsbeslut inte behöver betyda slutet.

 I går nåddes vi av uppgifter om att Hummer-försäljningen var nära att kollapsa. I dag meddelar GM att förhandlingarna med kinesiska Sichuan Tengzhon Heavy Industrial Machinery Co. har brutit samman och att Hummer ska läggas ned. Sichuan Tengzhong har inte lyckats att få det nödvändiga godkännandet från den kinesiska regeringen och GM ser därför inte att det finns någon möjlighet att sälja Hummer.

– För ett år sedan meddelade GM att Hummer skulle säljas, som ett led i fokuseringen på Chevrolet, Buick, GMC och Cadillac framöver. Sedan dess har vi undersökt en rad möjligheter för Hummer och vi är besvikna över att affären med Tengzhong inte har kunnat genomföras. GM kommer nu att arbeta nära de Hummer-anställda, återförsäljarna och leverantörerna för att avveckla verksamheten på ett korrekt och ansvarsfullt sätt, säger GM:s vice vd John Smith med ansvar för affärsplanering.

GM har släppt ett pressmeddelande om de avbrutna förhandlingarna men där sägs inget om anledningen till kollapsen. Återkommande nyhetsrapportering har dock sagt att det är den kinesiska regeringens godkännande av affären som sätter stopp. Den kinesiska statsapparaten har på senare tid arbetat för att få folk att köpa mindre och snålare bilar, det vill säga raka motsatsen till Hummers bilar.

Med Saab-affären färsk i minnet vet vi dock att ett nedläggningsbeslut från GM ingalunda behöver betyda slutet för ett bilmärke. Redan den 18 december förra året meddelade GM att Saab skulle avvecklas, men från och med i går står Saab under nytt ägande med stort framtidshopp.

Den första personbils-Hummern lanserades 1992 som en civiliserad variant av det amerikanska försvarets High Mobility Multipurpose Wheeled Wehicle (HMMWV, eller Humvee). Hummern blev snabbt populär, mycket tack vare Arnold Schwarzeneggers uttalade förkärlek för den råbarkade bilen. Hummer blev kvar i AM Generals ägo fram till 1998 då märket såldes till GM som snart lanserade de två nya modellerna H2 och H3 samtidigt som original-Hummern döptes om till H1. H1 slutade tillverkas så sent som 2006.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer