090223-gm-hpvo-avvecklas

GM avvecklar prestandadivision

GM valt att avveckla sin prestandadivision HPVO som är ansvarig för bland annat Cadillac CTS-V och Chevrolet HHR SS, allt för att spara in på kostnaderna. Trots det slinker några av de allra värsta muskelbilarna genom besparingsnätet.

 När General Motors presenterade sin återuppbyggnadsplan i början av förra veckan var det genomgående temat att företaget skulle fokusera på bränslesnåla volymbilar. Det innebär bland annat att GM:s High Performance Vehicle Operations (HPVO) avvecklas. Alla högprestandaprojekt har lagts på is och de 60 ingenjörer som arbetat på HPVO-avdelningen har omplacerats.

Ingenjörerna på HPVO är ansvariga för några av GM:s allra mest effektstinna bilar, bland annat alla V-versioner av Cadillac, Chevrolet HHR SS och Chevrolet Cobalt SS. Enligt GM:s talesman Vince Muniga finns det inga planer på några prestandaversioner av någon av GM:s kommande bilar. Å andra sidan säger han till Autoweek att HPVO lika snabbt kan återinrättas om GM:s finanser förbättras. Men inom den närmaste framtiden ska vi inte vänta oss någon ny sportmodell från något av GM:s märken.

Vince Muniga vill dock lugna oroliga muskelbilsentusiaster. För även om GM ska spara pengar och bli mer miljöinriktade så får ett antal prestandamodeller vara kvar. Camaro SS, Corvette Z06 och ZR1 är utvecklade av de ordinarie GM-avdelningarna och påverkas inte av HPVO:s nedläggning. Chevrolet HHR SS och Cadillac CTS-V har utvecklat av HPVO men blir kvar i produktion livscykeln ut. Därefter kommer de inte att få några ersättare.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!