081118-tyskland-opel-stöd

GM behåller Opel

Aningen oväntat, men i går meddelade ledningen för General Motors att man tänker behålla Opel. Anledningen sägs vara de positiva försäljningsframgångarna de senaste månaderna. Försäljningen av Opel till Magna går alltså i stöpet.

”Den förbättrade marknaden för GM under de senaste månaderna och betydelsen av Opel/Vauxhall för GM:s globala strategi”.

Ovanstående formulering kom från General Motors styrelse under gårdagen och är anledningen till att de nu gör helt om när det gäller försäljningen av Opel. I stället för att sälja 55 procent till kanadensiska Magna har de nu beslutat att behålla den europeiska biltillverkaren. Den förbättrade marknaden innebär den försäljningsökning om fyra procent som den stora amerikanska biltillverkaren upplevde i oktober i år jämfört med samma månad förra året.

Deras helomvändning innehåller också, som de själva formulerar det, en ordentlig rekonstruktion av sin europeiska verksamhet. Detta beräknas kosta drygt 30 miljarder kronor inom den närmaste framtiden.

GM:s beslut ses som ett bakslag för den tyska regeringen och regeringschefer i vårt södra grannland uttryckte ilska över beslutet och anser att GM ska betala tillbaka drygt 15 miljarder kronor som tyska delstatsbanker beviljat i så kallade omställningslån.

I samband med dagens besked har GM inte yttrat några som helst förändringar i planerna på att sälja Saab Automobile.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!