100813-gm-vd-akerson

GM byter vd – igen

Nu byter General Motors vd ännu en gång. Ed Whitacre har lett företaget genom den värsta krisen men lämnar nu över ansvaret till Daniel Akerson.

 I slutet av mars förra året lämnade Rick Wagoner sin tjänst som vd för General Motors på uppmaning av president Obama. Den som fick ansvaret i hans ställe var Fritz Henderson, men han blev inte långvarig. I december samma år avgick Henderson och den här gången tog styrelseordföranden Ed Whitacre själv över vd-posten. Nu är det dags även för Whitacre att lämna facklan vidare. Ny vd för GM blir Daniel Akerson.

68-årige Whitacre lämnar vd-posten den 1 september och avgår även som styrelseordförande vid slutet av året. Under hans korta tid som högste chef för den stora biltillverkaren har GM vänts från att gå med tiotals miljarder i förlust till att under det här årets andra kvartal redovisa en vinst på tio miljarder kronor.

– Ed Whitacre var precis vad det här företaget behövde, vid precis rätt tidpunkt. Han förenklade organisationen, omformade företagets vision, satte rätt personer på rätt plats och förde in ny energi och optimism i GM, säger Patricia Russo, styrelseledamot i GM.

61-årige Daniel Akerson har suttit med i GM:s styrelse sedan juli 2009 och har innan dess en lång karriär främst inom kommunikation. Men inte heller Akerson väntas bli långvarig på sin post. Amerikansk media spekulerar i att Akersons främsta uppgift blir att fostra en efterträdare som kan sitta en längre tid. GM:s finanschef Chris Lidell, 52 år, och USA-chefen Mark Reuss, 46, pekas ut som de främsta kandidaterna till.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Cyber Monday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr