090102-gm fyra miljarder

GM får fyra miljarder dollar

Sent i onsdags kväll beviljade USA:s finansdepartement ett första nödlån till krisdrabbade General Motors. De fyra miljarderna som lånet innebär är en första del av det totala lånet på 13,4 miljarder dollar till GM och Chrysler.

I december förra året beviljade den amerikanska staten ett lån på totalt 13,4 miljarder dollar till de både krisdrabbade biljättarna GM och Chrysler. Ford behöver däremot inga lånade pengar i nuläget utan avvaktar i stället.

Finansdepartementet har nu beviljat en första utbetalning av dessa 13,4 miljarder till GM. Totalt rör det sig om fyra miljarder dollar vilket motsvarar 31 miljarder svenska kronor med dagens dollarkurs. Detaljerna i transaktionen blev klara på nyårsafton.

Ytterligare 5,4 miljarder dollar kan bli aktuellt att låna ut under januari månad, om allt går enligt planerna och om alla instanser beviljar fortsatt lån. Säger kongressen jag till låneutbetalningar i februari månad rör det sig om ytterligare fyra miljarder dollar. Exakt hur stor del av kakan som Chrysler får ta del av är okänt.

Sedan ett par dagar sedan är det känt att USA:s finansdepartement köper aktier för fem miljarder dollar i krisdrabbade lånefinansieringsbolaget GMAC, där GM är delägare, samt lånar ut en miljard dollar till samma företag.

För dessa pengar kan nu GM via GMAC locka fler spekulanter att köpa bilar till låga räntor. Detta gäller först och främst, genom nollräntor, för bilmodeller som är svårsålda – Chevrolet Trailblazer, GMC Envoy, Saab 9-3, Saab 9-5 och Saab 9-7X. Alltså klassas samtliga Saab-modeller som svårsålda, ingen rolig läsning för svenska ögon.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!