090408-gm-konkurs Foto: General Motors Corporation / Joe Polimeni

GM förbereder för konkurs

General Motors snabbar på förberedelserna inför en eventuell konkurs. Enligt källor som Bloomberg News har talat med kan det bli aktuellt med en konkurs där de bästa delarna av det gamla företaget plockas ut för att skapa ett nytt, livskraftigt GM.

 Det lutar mer och mer åt att en kontrollerad konkurs blir alternativet för det krisdrabbade General Motors. När den nye vd:n Fritz Henderson tillträdde i början av månaden förklarade han att han var inställd på att det kan behövas en konkurs för att rädda GM, även om han hellre ser att GM löser sina problem utanför domstolarna. Henderson förklarade saken som att GM måste återuppfinnas och uppstå i en ny form, och det måste ske inom en väldigt snäv tidsram. Bloomberg News hänvisar nu till anonyma källor som säger att GM snabbar på förberedelserna inför en eventuell konkurs.

Syftet skulle i så fall vara att skapa ett nytt företag av de bästa delarna från det gamla GM.  För att sätta ett nytt besparingsmål  kommer ansträngningarna att läggas på att skriva av mer än 46 procent av bolagets skulder, samtidigt som 47 000 anställda kan tvingas lämna företaget under 2009. GM:s planer uppges komma som ett svar på president Obamas hårda krav på biltillverkarna. Regeringens krisplan för biltillverkarna sade bland annat att de måste anstränga sig mer och göra det snabbare för att få tillgång till framtida stödpengar. Bloomberg har tidigare publicerat uppgifter om att president Obama ställer sig bakom en konkurs som den bästa lösningen för GM och även Chrysler om alliansen med Fiat inte går i lås. Representanter för den amerikanske regeringen har dock förnekat uppgifterna. Bloomberg har även talat med marknadsanalytiker som tror att det blir svårt för GM att undvika en konkurs. Dennis Virag, chef för Automotive Consulting Group, säger till Bloomberg att det bästa naturligtvis vore för GM att ta sig ur krisen utan att gå i konkurs, men att det kan bli svårt. En konkurs för ett så stort företag som GM blir inte enkel. ”And it’s probably going to get ugly,” som Virag uttrycker det själv.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!