091124-gm-betalat-tillbaka Foto: Axel Wierdemann

GM har betalat tillbaka – Merkel vill ha tack, GM vill ha nya lån

Den hätska stämningen mellan Tyskland och General Motors lugnas en aning sedan GM nu uppges ha betalat tillbaka nödlånen. Förbundskansler Merkel säger att hon förväntar sig ett tackbrev från GM men amerikanerna väntas behöva nya lån.

 Amerikanska General Motors har betalat tillbaka det nödlån på cirka 15 miljarder som tyska staten tidigare betalat ut till Opel. Pengarna var ämnade att rädda Opel fram till dess att Magna skulle ta över verksamheten men när GM slog bakut i försäljningen krävde den tyska regeringen att pengarna skulle betalas tillbaka snarast. Vid en presskonferens på tisdagen förklarade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att GM har betalat tillbaka. Hon tycker att GM har mycket att tacka för.

– Jag förväntar mig åtminstone ett tackbrev från GM i slutet av året, sade Merkel.

Merkel tillade att de tyska skattebetalarna inte har förlorat en krona på hela Opel-härvan. Opels nye vd Nick Reilly kommer nu med ett besked som kan glädja Tyskland något – 9 000-9 500 Opel-anställda kommer att få gå när Opels verksamhet omorganiseras. Det är mindre än de cirka 10 000 jobb som det tidigare har varnats för. GM planerar att minska sina produktionsvolymer i Europa med 20-25 procent som ett led i planen att spara 3,3 miljarder euro, motsvarande 34 miljarder kronor.

Nick Reilly flög till Bryssel i måndags för att träffa representanter för EU och de länder som har Opel-fabriker. Efter mötet sade EU:s industrikommissionär Günter Verheugen att GM:s plan för Opel inte kommer att fungera utan stöd.

– General Motors gjorde en sak mycket klar, 100 procent klar, omstruktureringsplanen kommer endast att fungera EU-medlemsstater med Opel-fabriker ger ekonomiskt stöd, sade Verheugen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!