090603-gm-hummer-sålt

GM har hittat mystisk Hummer-köpare

GM säger sig äntligen ha hittat en köpare till det svarta fåret Hummer. Därmed räddas 3 000 amerikanska jobb och att nya H4 kan se dagens ljus. Men vem Hummers nya ägare är får vi inte veta. Är det ett kinesiskt företag?

 Nu verkar det som att General Motors äntligen har hittat en köpare till det på senare tid så bespottade Hummer. Hummer var det första märket inom GM-familjen som annonserades till försäljning när verksamheten började gå tungt för GM, men någon köpare har inte gått att finna. Nu meddelar GM dock att de har skrivit under ett preliminärt avtal om att sälja Hummer. Affären väntas vara färdig någon gång under årets tredje kvartal. Spekulationerna om vem som ska bli Hummers nya ägare har varit många, och de lär fortsätta. GM vill nämligen inte avslöja vem som är köpare, den informationen får vi vänta på. New York Times säger sig dock veta vem det är. Tidningen hänvisar till källor som säger att Hummers nya ägare är det kinesiska företaget Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Company Ltd. Sichuan Tengzhong har ingen tidigare erfarenhet av att bygga personbilar utan sysslar i första hand med konstruktions- och underhållsutrustning. På senare tid har de börjat försäljning av lätta lastbilar. Hur mycket Sichuan Tengzhong får betala för Hummer säger inte New York Times källa, men det uppges ha varit mindre än 500 miljoner dollar. 

I ett kortfattat pressmeddelande säger GM att försäljningen innebär att 3 000 Hummer-anställda i USA får behålla sina arbeten. Enligt avtalet ska GM fortsätta att sköta tillverkningen av Hummer-bilarna på kontrakt. De säger dessutom att avtalet bland annat innebär att köparen har förbundit sig att ”aggressivt finansiera” framtida Hummer-produkter. Det väntas innebära att den uppmärksammade konceptbilen HX går i produktion i form av den nya modellen H4. Även en tvådörrarsversion av pickupen H3T ska lanseras.

Precis som övriga GM-familjen har Hummer lidit av kraftigt vikande försäljning. Under hela 2008 såldes 27 485 Hummer-bilar i USA. Det var 51 procent färre än året innan.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!