100102-gm-nobbar-bud

GM inte nöjda med Saab-bud

Trots upprepade ansträngningar från två intressenter fortsätter GM med nedläggningen av Saab. En GM-källa säger till Bloomberg News att varken Spykers eller Merbancos bud håller.

Två bud har lagts – ett av Spyker Cars med rysk finansiering och ett av Merbanco med påstådd delvis svensk finansiering. Inget av buden har dock tillräcklig finansiering. Det uppger en anonym källa inom General Motors som nyhetsbyrån Bloomberg News har talat med. GM har tidigare meddelat att de är villiga att överväga bud fram till den 7 januari, därefter måste den formella nedläggningsprocessen påbörjas.

Förutom Spyker Cars uppges även amerikanska Merbanco ha lagt ett nytt bud på Saab, dock har ingen av de två budgivarna tillräckliga ekonomiska muskler för att kunna förvalta Saab på ett ansvarsfullt sätt enligt den anonyma GM-källan. GM vill inte hamna i en situation där de nya ägarna inte har råd att utveckla nya Saab-modeller. GM-källan upprepar även uppgifterna om GM:s tveksamheter inför Spykers ryska finansiärer. GM sägs vara obekväma med att göra affärer med Spykers majoritetsägare Alexander och Vladimir Antonov.

GM-källan säger dessutom till Bloomberg att det finns andra budgivare som är intresserade av att köpa delar av Saab. GM uppges kunna tänka sig att sälja utrustning, teknik och fastigheter i Trollhättan till olika intressenter.

I en intervju med AOL Autos berättade Spykers vd Victor Muller på nyårsaftonens morgon hur de kommer att driva Saab om de får chansen. Muller säger bland annat att modellprogrammet ska utgå från nuvarande 9-3, nya 9-5 och kommande crossovern 9-4X. En liten instegsmodell i form av 9-1 finns inte på tapeten, enligt Muller, som däremot väldigt gärna skulle sätta konceptbilen Aero X i produktion. Han säger också att Spyker har bestämt sig för att alla nuvarande 218 Saab-återförsäljare i USA ska finnas kvar och att dessa kan komma att sälja Spyker-bilar i framtiden. Spyker distribueras för närvarande genom Bentleys och Lamborghinis försäljningsnät.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!