101101-cadillac-3-serien Foto: BMW Group MediaPool / eb.andriuolo / This image is

GM investerar i ny Cadillac – rival till BMW 3-serie

GM har inte släppt tanken på att Cadillac ska utmana tyskarna i premiumtoppen. Nu investeras över en miljard kronor i fabriken som ska bygga en liten Cadillac-modell.

Hur många gånger har vi inte hört GM säga att Cadillac återigen ska etablera sig i Europa som ett premiumalternativ till Audi, BMW och Mercedes? Trots de misslyckade Cadillac-affärerna i Europa de senaste åren ger GM inte upp. Under gårdagen meddelade GM att man investerar 190 miljoner dollar, drygt en miljard kronor, i Lansing Grand River-fabriken i Michigan.

Anledningen till miljardinvesteringen är att fabriken ska få i uppdrag att bygga en ny Cadillac-modell. Satsningen innebär att fabriken måste införa ett andra skift och nyanställa 600 personer. I pressmeddelandet säger GM bara att det handlar om en liten Cadillac-modell och går inte närmare in på vad det är för modell. GM:s vd Daniel Akerson har dock gått ut i amerikansk media och bekräftat att den kommande modellen är en utmanare i mellanklassen. BMW 3-serie och Mercedes C-klass målas ut som de främsta konkurrenterna. ”Jag har sett den och om jag vore BMW så skulle jag inte vara så glad”, säger Akerson till Detroit News.

Med den senaste investeringen i Lansing Grand River har GM pumpat in drygt 20 miljarder kronor i 20 amerikanska fabriker sedan förra årets sammanbrott. GM har onekligen tagit fart igen och om vi ska tro Akerson är Cadillac det snabbast växande premiummärket i USA.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!