090121-gm-saab

GM klipper banden med Saab – verksamheten flyttas hem

Det blir allt mer tydligt att GM har fått nog av Saab. Nya rapporter säger att amerikanerna jobbar för fullt med att göra Saab redo för att säljas. Det kan innebära att det mesta av verksamheten flyttas till Sverige.

Läget är inte helt lätt för General Motors. Att de inte vill ha något att göra med Saab stod klart när de i början av december lade ut den svenska biltillverkaren för försäljning. Hittills har ingen velat köpa. Att lägga ned Saab vore kapitalförstöring som GM sannolikt inte har råd med. Därför jobbar de nu hårt för att göra Saab attraktivt för potentiella köpare. En viktig åtgärd är att klippa så många band som möjligt mellan företagen.

En källa inom GM säger till Automotive News att GM är i full gång att göra Saab redo för försäljning. När representanter för den svenska regeringen träffade GM i Detroit var ett av kraven för att Saab skulle få stöd att företaget blev mer självständigt. Enligt Automotive News GM-källa verkar det som att regeringen har fått igenom sitt krav. Planen är att Saab ska bli ett självständigt företag. GM kommer tills vidare att vara ägare, men Saab ska föra en egen budget och ha en fristående styrelse som fattar egna beslut. På Saab väcker de nya uppgifterna ett visst hopp.

–  Jag vill inte kommentera planen men vi har sett den och det ser bra ut. Och det är spännande att det finns planer att jobba utifrån det får man säga, säger Annette Hellgren, fackordförande för Unionen på Saab Automobil i Trollhättan till SR Väst.

Som vi har skrivit om tidigare ser det ut som att tillverkningen av nya 9-5 kommer att flyttas till Trollhättan. Enligt Automotive News ska nästan all Saab-verksamhet flyttas till Sverige, allt från forskning och utveckling till design.

Saabs framtid kommer med stor sannolikhet att bestämmas innan den 17 februari. Då ska GM senast ha lämnat in sin affärsplan till regeringen i USA.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!