081124-gm-konkurs-nej Foto: GM / Wieck / © 2008 General Motors

GM: Konkurs är inte lösningen

Wall Street Journal skrev nyligen i sin nätupplaga att General Motors styrelse överväger att ansöka om konkurs. GM bekräftar nu att man har diskuterat det, men kommit fram till att konkurs inte är lösningen på företagets problem.

I helgen avslöjade den ansedda tidningen Wall Street Journal att GM:s styrelse övervägde att ansöka om konkurs. Tidningen hänvisade till källor med insyn i styrelsearbetet och enligt dessa står styrelsens inställning i konflikt till koncernchefen Rick Wagoners uppfattning. Rick Wagoner sade i förra veckan att han inte tror på konkurs som någon hållbar lösning för det svårt krisdrabbade GM. GM:s styrelse medger i ett uttalande att man har diskuterat konkurs, men de säger samtidigt att diskussionen resulterade i inställningen att konkurs inte är ett alternativ för GM.

Styrelsen säger sig nu hålla med Rick Wagoner om att en konkursansökan vore förödande för GM. De få kunder som ändå finns kvar skulle troligen skrämmas bort för gott. Det ser dock ut som att styrelsen och Rick Wagoner kan tvingas vänja sig vid tanken på konkurs. GM har tidigare sagt att man förmodligen inte kommer att ha några resurser kvar till nästa år, om inte staten går in och räddar de amerikanska biltillverkarna. Konkursexperter som Detroit News talat med säger att GM troligtvis inte kommer att kunna betala alla sina räkningar vid slutet av året och att underleverantörerna kan komma att kräva betalning direkt vid leverans.

Som om det inte var nog med problem för biltillverkarna har de amerikanska politikerna bjudit på motstånd i fråga om ett räddningspaket. Demokratiska politiker krävde i slutet av förra veckan att bilindustrin visar en aktionsplan i utbyte mot finansiellt stöd. Motståndarna till stödpaketet hävdar att biltillverkarna skulle må bra av att gå i konkurs och formas om från grunden. Kritiken mot biljättarna växte när det avslöjades att cheferna för GM, Chrysler och Ford hade tagit lyxjet till det krismöte som hölls i Washington i förra veckan. ABC Online rapporterade att Rick Wagoners flygtur mellan Detroit och Washington kostade GM 20 000 dollar tur och retur, en resa som i första klass med reguljärflyg kostar drygt 800 dollar.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!