080118-gm-forskning

GM lägger mer forskning i Trollhättan

GM lovar att mer forskning ska bedrivas i Trollhättan. Beskedet kommer som en direkt effekt av regeringens löfte om att skjuta till en halv miljard kronor till fordonsforskningen de närmaste åren.

Det för Trollhättan positiva beskedet kom efter ett möte i Detroit mellan GM och svenska regeringsrepresentanter. Trots att GM Europas forskning redan nu bedrivs till ungefär 40 procent i Trollhättan, ska alltså ännu mer forskning förläggas till staden. GM:s Europachef Carl-Peter Forster sade efter mötet till Svd att det ser ut som att företaget kommer att lägga mer forskning i Trollhättan. Det är främst inom områden som miljö, säkerhet och tillverkningsteknik som forskningen ska bedrivas.

Regeringens representant Jöran Hägglund, statssekreterare vid näringslivsdepartementet, bekräftar att regeringen kommer att tillsätta mer pengar till forskningen. Det är ett efterlängtat besked för den svenska fordonsindustrin, som i fjol ställde ett direkt krav mot regeringen om mer pengar.

Den forskning som GM vill satsa på i Trollhättan handlar framförallt om utvecklingen av etanolmotorer, och hybridutveckling. För övrigt bedriver GM redan i dag all sin forskning om katalysatorer i Trollhättan. Saab Automobiles vd Jan-Åke Jonsson säger till Svd att det känns väldigt positivt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!