081202-gm-ford-stöd-sve

GM och Ford ber Sverige om hjälp

Enligt nya uppgifter har GM och Ford bett den svenska regeringen om finansiellt stöd för att rädda Volvo PV och Saab Automobile. Enligt Financial Times är det för att GM och Ford vill göra de svenska dotterbolagen attraktiva för framtida köpare.

Representanter för Ford och GM har fört samtal med näringsminister Maud Olofsson om statlig hjälp. Detta enligt källor som Financial Times talat med. Samtidigt som krisen förvärras undersöker Ford och GM alla möjliga vägar för att ta sig ur krisen, och tydligen kan den svenska staten komma att bli en väg. Enligt Financial Times efterfrågar Ford och GM omkring två miljarder kronor, möjligen i form av lånegarantier, från den svenska staten. Pengarna tros gå till att snygga till de svenska bolagen och göra dem redo för att säljas.

Chrysler, Ford och GM ska den här veckan presentera sin aktionsplan för den amerikanska kongressen. Ford och GM väntas ange försäljning av de svenska märkena som en långsiktig plan för att rädda de egna företagen. När TT talade med det svenska näringsdepartementet ville ingen bekräfta att GM och Ford har bett om hjälp, men man säger att man ska vänta och se hur den amerikanska kongressen ställer sig till biltillverkarnas krav på 25 miljarder dollar i stöd. Men även om Ford och GM skulle få sina pengar har kongressen gjort det ganska tydligt att det är meningen att pengarna ska investeras i den amerikanska verksamheten. Det blir inte tal om några investeringar i de europeiska fabrikerna.

Näringsminister Maud Olofsson har ännu inte uttalat sig om uppgifterna från Financial Times. I samband med gårdagens besked från Ford visade dock Olofsson sin ståndpunkt när det gäller statens inblandning i bilindustrin. Läs mer om det här.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!