090818-saab-gm-koenigsegg

GM och Koenigsegg Group officiellt överens om Saab

I går kväll läckte nyheten ut, att General Motors och Koenigsegg Group är överens om Saab Automobile. I dag bekräftas uppgifterna av General Motors och affären väntas vara avslutad innan årsslutet.

Du kunde på teknikensvarld.se i går kväll läsa nyheten, som spridits via SVT Rapport, om att amerikanska GM och Koenigsegg Group AB efter långa förhandlingar är överens om Saab Automobiles framtid och att ett aktieöverlåtelseavtal ska vara undertecknat. I dag på tisdagsmorgonen bekräftar GM uppgifterna via ett pressmeddelande.

Där skriver de att de är överens om att sälja sitt 100-procentiga aktieinnehav i Saab Automobile AB till Koenigsegg Group. Affären förväntas slutföras under nästa månad och att den kommer att säkra Saabs framtid. Saab planerar också att lämna rekonstruktionen inom kort, en rekonstruktion som pågått sedan februari.

Men ännu kvarstår ett hinder innan affären kan slutföras. Koenigsegg Group och Saab måste få godkänt det ansökta lånet hos Europeiska investeringsbanken tillsammans med garantier från den svenska staten.

GM nämner också i sitt officiella uttalande att de och Saab kommer att dela teknik och tjänster under en definierad tidsperiod. Detta kommer att ske genom olika licenser och serviceavtal.

– Detta kontrakt är ett viktigt steg på resan mot ett eventuellt kontrakt, säger Carl-Peter Forster, vd för GM Europa, och fortsätter:

– Saabs bra bilar, dess unika design, säkerhet och motorteknik, samt dess utmärkta varumärkesprofil, i kombination med Koenigsegg-koncernens unika kombination av innovation och företagsanda, bådar gott för en framgångsrik framtid för märket. Vi kommer att fortsätta arbeta med alla parter för att fastställa de slutliga detaljerna och säkra en snabb avslutning av affären som vi räknar med äger rum inom de närmaste månaderna. Slutförandet av avtalet är beroende av finansiering från Europeiska investeringsbanken, som garanteras av den svenska regeringen.

– Vi har nu avslutat ytterligare ett viktigt steg för att förverkliga den stora potential som Saab besitter, säger Christian von Koenigsegg, vd för Koenigsegg Group AB samt till vänster på bilden ovan, och fortsätter:

– Vår plan är att göra Saab till ett företag som står på egna ben och få det hållbart genom att göra det lönsamt.

Saab Automobiles vd Jan Åke Jonsson, till höger på bilden ovan, är inne på samma spår.

– Detta är lysande nyheter för alla världen över med anknytning till Saab. Detta är ett viktigt steg för att säkra arbetstillfällen och vår långsiktiga framtid som svensk biltillverkare. På kort sikt kommer avtalet att göra det möjligt för oss att gå vidare med nya spännande bilar med start nuvarande månad i och med lanseringen av nya Saab 9-3X.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!