090817-saab-koenigsegg gm

GM och Koenigsegg Group överens om Saab – affären klar i morgon

Uppgifterna om att biljätten General Motors och nybildade Koenigsegg Group är överens om Saab Automobile är bara några minuter gamla. Köpet väntas presenteras i morgon.

Det är SVT Rapport som alldeles nyligen via sina källor kommit över uppgifter om att förhandlingarna mellan GM och Koenigsegg Group om Saab Automobile är i hamn och att köpet ska presenteras i morgon tisdag (läs i dag, 18 augusti 2009).

Ett aktieöverlåtelseavtal ska vara undertecknat där Koenigsegg Group tar över GM:s aktier i Saab Automobile för en än så länge hemlig summa.

Affären sägs också innefatta en mängd komplicerade avtal som rör bland annat överföring och utbyte av teknik och tjänster mellan de två bolagen.

Dock är inte finansieringen på det klara. I Saabs låneansökan till Europeiska investeringsbanken (EIB) handlar det om närmare 4,5 miljarder kronor. Men för att låneansökan ska kunna godkännas vid EIB:s styrelsemöte den 22 september måste Saab ha fått statliga garantier vilket de ännu inte fått. Därmed har regeringen en viktig roll i det hela.

I och med att affären väntas presenteras i morgon är det förmodligen glada miner hos Saab-ledningen och de anställda. Företaget befinner sig just nu i en rekonstruktion och den ovissa framtiden har tärt på försäljningen. Nu har den en chans att vända igen då det återigen finns en förhoppningsvis stabil grund att stå på och inte minst tack vare antågandet av nya Saab 9-5.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!