090407-gm-segway-puma

GM och Segway visar tvåhjuligt stadsfordon

GM och Segway samarbetar i utvecklingen av ett nytt elektriskt fordon med två hjul som de tror ska bli det perfekta stadsfordonet. Projektet går under namnet P.U.M.A.

GM börjar sitt pressmeddelande med följande formulering: ”En unik lösning som öppnar nya möjligheter för personlig rörlighet”.

Och visst låter det onekligen bra även om fordonet på bilderna ser lite läskigt ut.

Project P.U.M.A., som är projektnamnet, utarbetas i samarbete mellan biltillverkaren GM och cykeltillverkaren* Segway. P.U.M.A. är ett tvåsitsigt (!), tvåhjuligt och elektriskt fordon som ska göra förflyttningar i stadsmiljöer enklare, miljövänligare och billigare (dock inte billigare än att nyttja sina egna apostlahästar, beror på hur man räknar).

Fordonet drivs av två elmotorer, en vid respektive hjul, som får sin kraft från litiumjonbatterier som kan laddas upp via eluttaget. Den kan transportera två passagerare i farter upp till 56 km/h under sträckor på upp till 56 kilometer. För att hålla balansen används samma typ av teknik som i världens första självbalanserande maskin – Segway Personal Transporter (PT).

Tanken bakom projektet är också att få framtida ”Pumor” att interagera med varandra. På så sätt ska fordonen kunna kommunicera sinsemellan (V2V – vehicle-to-vehicle) för att undvika kollisioner, hitta de smidigaste vägarna och de bästa parkeringsmöjligheterna.

Prototypen som just nu provkörs i amerikanska städer är just en prototyp och ser med största sannolikhet inte ut som den slutgiltiga produkten. Första bilden i bildspelet nedan visar en skiss på hur P.U.M.A. kan komma att se ut i färdigt utförande. Förhoppningsvis ingår det en extra stor krockkudde med tanke på obefintliga deformationszoner.

* Vi kallar Segway lite ironiskt för cykeltillverkare eftersom Vägverkets utredning av Segway PT (se sista bilden i bildspelet nedan) mynnat ut i att klassa fordonet för cykel.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!