081127-gm-saab-pontiac-mm

GM överväger att göra sig av med Saab

Krisen för GM är total. De är i desperat behov av ett statligt lån. För att förbättra chanserna till lånade pengar måste de även sanera det nuvarande ekonomiska läget. Som en lösning överväger nu GM att lägga ned eller sälja Saab, Hummer, Pontiac och Saturn.

General Motors (GM) överväger att göra sig av med bilmärken för att på så vis klara av krisen (bättre). Nyheten spreds i går kväll via amerikanska nyhetsbyrån Bloombergs som har varit i kontakt med högt uppsatta personer inom GM. Märkena som nämns är Hummer, Pontiac, Saab Automobile och Saturn. Alternativen för GM är antingen nedläggning eller försäljning. I Saabs fall handlar det troligen om det sistnämnda, men för till exempel Pontiac tror bilanalytiker att det snarare handlar om nedläggning. Det känns tufft för en som växt upp med Nu blåser vi snuten-filmerna (Smokey and the Bandit) där Burt Reynolds rattar en svart Trans Am, men är en nedläggning nödvändig så är den.

Anledningen till att GM nu överväger att göra sig av med dessa fyra märken är den ekonomiska plan som de ska lämna in till USA:s kongress den 2 december. Kan man visa att man tänker banta sina kostnader och förluster på egen hand så ökar chanserna till ett statligt lån värt omkring 100 miljarder kronor. Den 5 december blir det utfrågning i kongressen, därefter får GM sitt svar – lån eller inte.

Hur det kommer att gå för Saab, och även tillverkningen i Trollhättan, är ovisst. Men Saabs chanser till försäljning får ses som betydligt större än risken för nedläggning. Vem kan tänkas vara intresserad av Saab? Kineserna kanske, eller vad tror du?

Varken Saab i USA eller Sverige vill kommentera uppgifterna officiellt. Men Saab Automobiles informationsdirektör Eric Geers har ändå kort kommenterat det hela för trollhattansaab.net.

– Vi visste att spekulationer som dessa skulle dyka upp och förmodligen även några andra scenarier allt eftersom vi närmar oss den 8 december. Det är lika mycket olyckligt som det är en överraskning. Observera att de inte kommer från oss och här i Sverige arbetar vi på som vanligt och fokuserar på de planer vi har i dag.

Saab har ju mycket på gång med bland annat nya 9-5, 9-4X och 9-3. Det tillsammans med ett väl inarbetat varumärke bör kunna locka eventuella köpare.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!