090216-gm-konkursskydd Foto: General Motors/John F. Martin

GM överväger konkursskydd – Saab i farozonen

General Motors överväger att ta till drastiska åtgärder för att lösa krisen. GM funderar på att begära konkursskydd för att kunna plocka ut de användbara delarna och bilda ett nytt företag, säger anonyma källor till The Wall Street Journal.

 På tisdag måste GM visa upp en övertygande omstruktureringsplan för de amerikanska myndigheterna. För att GM ska få tillgång till nya lån måste de visa att de har en hållbar plan för hur krisen ska hanteras. The Wall Street Journal uppger att en ansökan om konkursskydd noga övervägs av GM:s ledning. Detta skulle göra det möjligt för GM att bryta ut de ännu livsdugliga delarna och bilda ett nytt företag.

De tillgångar som inte bedöms livsdugliga skulle i så fall likvideras eller säljas. Att GM skulle bedöma Hummer, Saturn och inte minst Saab som icke livsdugliga tillgångar är ganska troligt. Eftersom det redan har visat sig svårt att sälja Saab är risken stor att den svenska biltillverkaren likvideras. GM har inte kommenterat The Wall Street Journals uppgifter.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!