090421-gm-skänker-bort

GM redo att skänka bort Saab

GM uppges vara redo att ge bort sina dotterbolag Saab och Opel gratis. Enligt Financial Times kan GM tänka sig att skänka bort de europeiska märkena till den som är villig att ta hand om företagen.

 General Motors är mycket nära konkurs och är utan tvekan i stort behov av pengar. Ändå kan biljätten tänka sig att skänka bort delar av verksamheten i ett försök att snabbt skära ned på kostnaderna. Financial Times har talat med två personer med insyn i förhandlingarna om framtiden för GM:s europeiska avdelningar. Enligt källorna har prislappen på de två européerna sänkts dramatiskt.

GM:s plan uppges nu vara att skänka bort Saab och Opel/Vauxhall till den som är villig att ta över verksamheten. När det gäller Opel/Vauxhall ställer GM dock ett direkt krav. Den som vill ta över Opel/Vauxhall måste gå in med 500 miljoner euro som ska investeras direkt i verksamheten. Det innebär att GM inte skulle få någonting i en försäljning av de europeiska märkena. Villkoren för ett Saab-överlåtande uppges vara liknande.

GM uppges för närvarande ha kontakt med sex potentiella köpare till Opel/Vauxhall och GM:s vd Fritz Henderson vill ha svar från spekulanterna under de närmaste två veckorna. Även Saab ska enligt uppgifter från Bloomberg News föra samtal med sex potentiella köpare, varav en är ett konsortium av svenska företag.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!