090711-nya-gm-föds Foto: John F. Martin for General Motor / © 2009 John F.

GM reser sig ur askan

På fredagen, såg ett nytt General Motors dagens ljus. Den krisdrabbade biljätten har lämnat konkursstadiet och fram träder ett nytt och effektivt GM som ska vinna tillbaka kunderna och reparera det skamfilade ryktet.

 Nu har General Motors fått klartecken att börja om från början. På fredagsmorgonen amerikansk tid undertecknades ett avtal mellan den amerikanska regeringen och GM som ger biljätten rätt att lämna tillvaron under konkursskydd, Chapter 11, och återuppstå i ny form.

– Den här dagen markerar en ny början för General Motors, ett GM där alla anställda, inklusive mig själv, kan återgå till att designa, bygga och sälja bra bilar och truckar   och inte minst stå våra kunder till tjänst. Vi är tacksamma för det stöd vi har fått under denna historiska förändring och vi ska arbeta hårt för att återgälda det genom att bygga ett framgångsrikt, nytt GM, säger GM:s vd Fritz Henderson i ett uttalande.

GM har fått 50 miljarder dollar av den amerikanska staten för att kunna fortsätta att driva verksamheten. I utbyte tar Uncle Sam 60 procent av aktierna i företaget. Kanada har pytsat in 9 miljarder dollar och tar för det en andel på 11,7 procent. Bilarbetarfacket UAW får 17,6 procent. Tio procent av aktierna i det nya företaget används som betalning för några av de stora skulder som det gamla GM drog på sig. I ett pressmeddelande meddelar GM att alla skulderna ska vara betalade senast 2015. Fritz Henderson säger att man väntar sig kunna börsnotera det nya företaget nästa år och att målsättningen är att betala tillbaka skulderna långt tidigare än 2015.

Det nya GM kommer att vara mindre på alla sätt och vis, med färre märken, färre anställda och mindre närvaro i Europa. Nu satsas alla resurser på Chevrolet, Cadillac, Buick och GMC och Fritz Henderson lovar att GM ska ta fram hela 17 nya modeller inom de närmaste 18 månaderna.

I ett pressutskick där det nya företagets födelse deklareras konstateras det samtidigt att det nya GM har en tydlig och enkel vision – att designa, bygga och sälja de bästa bilarna i världen. Sett till försäljningssiffrorna har de en lång väg framför sig. USA-försäljningen i juni rasade med 36 procent och under de senaste fyra åren har GM gjort av med kapital till ett värde av 40 miljarder dollar. De totala förlusterna uppgår till ofattbara 80 miljarder dollar, motsvarande 630 miljarder svenska kronor.

Som en extra tvist meddelar GM:s starke man Bob Lutz att han drar tillbaka sitt tidigare beslut att gå i pension. Lutz, 77 år gammal, ska leda GM:s globala marknadsförings- och kommunikationssatsning under obestämd tid.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!