091104-gm-pengarna-tillbaka

GM ska betala tillbaka 15 miljarder

I Tyskland är rösterna om GM:s helomvändning i Opel-frågan inte nådiga. Opel-anställda hotar med strejk och Tysklands näringsminister kallar GM:s handlande ”helt oacceptabelt”. I slutet av november ska GM ha betalat tillbaka 15 miljarder till de tyska skattebetalarna.

 Det kom som något av en bomb men egentligen var det väl ingen överraskning att den segdragna Opel-såpan skulle ta ännu ett varv. General Motors har fått kalla fötter och blåser av försäljningen av Opel helt och hållet. Beskedet har inte tagits emot väl i Opels hemland Tyskland.

Opel-facket har utlyst varningsstrejk tills i morgon och löftet om att minska löneanspråken, som givits i förhandlingarna med kanadensiska Magna, har tagits tillbaka. Fackliga företrädare uppger att de inte tänker vika en tum i sitt krav att alla tyska Opel-fabriker ska finnas kvar.

GM:s 180-gradersvändning är ett nederlag för den tyska regeringen. Tyska delstatsbanker har beviljat så kallade omställningslån på motsvarande drygt 15 miljarder kronor som skulle se till att få Opel på fötter igen. Efter GM:s besked sent på tisdagen vill Tyskland ha tillbaka pengarna.

– Vi kommer att få tillbaka skattebetalarnas pengar, säger den tyske näringsministern Rainer Bruederle som tillägger att GM:s hantering av Opel-affären är ”helt oacceptabel”.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Jürgen Reinholz, näringsminister i den tyska delstaten Thüringen, kräver att GM ska ha betalat tillbaka nödlånen på 1,5 miljarder euro i slutet av november.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!