091117-gm-kvartalsrapport Foto: GM / Wieck

GM skriver upp värdet på Saab

För första gången sedan konkursen får allmänheten en inblick i GM:s ekonomi. I rapporten för tredje kvartalet avslöjas att GM fortsätter att gå med förlust, att de statliga lånen börjar återbetalas fem år före schemat och att Saabs värde skrivs upp.

 Fram till den 9 juli i år har Saab Automobile kostat General Motors 912 miljoner dollar, motsvarande 6,3 miljarder kronor. Inför försäljningen av Saab har GM skrivit upp värdet på den svenska tillverkaren med cirka 400 miljoner kronor. Detta och mycket mer framgår av GM:s senaste kvartalsrapport.

För perioden 10 juli-30 september redovisar GM en förlust på 1,8 miljarder dollar före engångsposter. GM:s omsättning uppgick till 191 miljarder och enligt GM-ledningen har GM en global marknadsandel på 11,9 procent. Förlusten för årets tredje kvartal är betydligt bättre än fjolårets, 34 miljarder kronor bättre för att vara exakt, men GM:s framtidsutsikter är trots det inte ljusa. Utsikterna för årets fjärde kvartal är enligt GM inte ljusa alls. Den totala bilförsäljningen i USA väntas minska under fjärde kvartalet jämfört med kvartalet innan eftersom skrotningspremier inte längre kittlar amerikanerna att köpa nya bilar. Nedgången beräknas bli från 11,7 miljoner fordon i årstakt under tredje kvartalet till 10,7 miljoner fordon under det fjärde. För övrigt noterar vi att GM har förlorat ofattbara 600 miljarder kronor sedan 2004.

GM uppger också något överraskande att återbetalningen av de statliga lånen ska påskyndas. Amerikanerna har redan betalat tillbaka lite drygt två miljarder kronor till den tyska regeringen. Den 30 november ska ytterligare en avbetalning på 4 miljarder kronor göras för i ett led att återgälda hela lånet på cirka 15 miljarder som var tänkt att hålla Opel flytande till dess att försäljningen till Magna var slutförd. Dessutom tar GM tjuren vid hornen och skyndar på att betala sin skuld till de amerikanska skattebetalarna. GM har fått cirka 46 miljoner kronor i statliga lån och redan den 1 december ska de göra en rejäl återbetalning på 1 miljard dollar, knappt 7 miljarder kronor. Under de närmaste åren ska GM betala tillbaka lika mycket varje kvartal. Om den ambitiösa planen håller kommer skulden att vara borta betydligt tidigare än det ursprungliga kravet som sade att alla pengar skulle vara tillbaka senast i juli 2015.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!