081110-gm-slut-på-pengar Foto: GM / Wieck / © 2008 General Motors

GM: Snart är pengarna slut

Saabs ägare närmar sig en kritisk punkt i snabb takt. Miljardförlusterna fortsatte under årets tredje kvartal och nu varnar GM för att företagets plånbok kan vara tom redan nästa år.

Under årets tredje kvartal gjorde amerikanska General Motors en förlust på hela 20 miljarder kronor. Resultatet är oroande, men desto mindre överraskande. USA:s tre inhemska biltillverkare har lidigt svårt av fallande försäljning de senaste månaderna. Den senaste tidens rapportering i medier har mest handlat om deras möjligheter att överhuvudtaget överleva krisen, samt eventuella samgåenden. I fredags offentliggjordes Fords delårsrapport. På endast tre månader hade Ford lyckats gå back med 21 miljarder kronor, varav Volvo stod för 3,6 miljarder. Ungefär samtidigt presenterade GM sitt resultat för det tredje kvartalet. Resultatet var nästan lika dåligt som Fords, men desto mer oroande var GM:s framtidsutsikter.

GM hävdar att förhållandena är svårare än de någonsin tidigare varit och varnar nu för att pengarna i företagets kassa kan vara slut 2009. Om deras prognoser stämmer kommer de nätt och jämnt klara av att fortsätta verksamheten. GM har inte velat säga något om att en konkurs är nära förestående, men undertonen i GM:s uttalanden och mediernas bevakning är tydlig.

Samtidigt som resultatet för tredje kvartalet presenterades passade GM på att meddela att det inte blir något samgående med Chrysler. GM gick under fredagen ut med ett officiellt uttalande där man bekräftar att samtalen med Chryslers ägare Cerberus har avslutats. Enligt GM hade samgåendet förmodligen inneburit stora kostnadsbesparingar, men man har beslutat att fokusera på det egna företagets överlevnad. Det verkar alltså vara svårt för GM att hitta en partner. Tidigare i år gjorde man närmande mot ärkerivalen Ford, men där fick man kalla handen.

Då återstår frågan vad som ska hända med Chrysler. Även om Ford och GM i princip står på ruinens brant verkar det som att Chrysler redan har klivit över kanten. Det är inte längre någon hemlighet att Chrysler är i desperat behov av en samarbetspartner, alternativt en uppköpare. Det har mest talats om GM och Renault-Nissan. Men nu har en joker gett sig in i leken. Sydkoreanska Hyundai har anmält sitt intresse för Jeep som ingår i Chrysler LLC, och kanske även något av de andra märkena. Varken Cerberus, Chrysler eller Hyundai har kommenterat uppgifterna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!