090601.gm-konkursansökan

GM söker konkursskydd

Innan de amerikanska börserna öppnar i dag, måndag, kommer GM att lämna in en ansökan om konkursskydd. Under en tremånadersperiod ska GM rekonstrueras. Detta innebär att den amerikanska staten tar 60 procent av ägandet.

 Den 100 år gamla biltillverkaren General Motors, i det närmaste en symbol för den amerikanska stoltheten, tvingas nu lämna in en ansökan om skyddad konkurs i en domstol i New York. Målet är att det svårt haltande GM ska kunna rekonstrueras under de kommande tre månaderna för att sedan återuppstå i ny form och med staten som ny storägare. Rykten om GM:s eventuella konkursansökan har cirkulerat sedan slutet av förra veckan. Att det verkligen blir så bekräftades tidigt på måndagsmorgonen av en anonym tjänsteman inom Vita Huset som citeras av flera internationella nyhetsbyråer.

Rekonstruktionen av GM innebär att företaget får 30,1 miljarder dollar av den amerikanska staten, som i utbyte går in som ägare till 60 procent av GM. Kanada, som har ett antal GM-fabriker inom landets gränser – får en andel på tolv procent mot ett finansiellt stöd på 9,5 miljarder dollar. Bilarbetarfacken tar 17,5 procent och fordringsägarna får tio procent. Elva av GM:s fabriker kommer att stängas och ytterligare tre läggs i träda i väntan på bättre tider. Enligt den anonyma regeringstjänstemannen planeras inget ytterligare stöd till GM. Den amerikanska regeringen har ingen ambition att öka sitt ägande i GM. Tvärtom, den ska arbeta aktivt för att bli av med ägarskapet så fort som möjligt. Regeringens mål uppges vara att GM ska ha förvandlats till ett lönsamt företag inom ett år.

GM väntas fungera normalt under rekonstruktionstiden. De anställda ska få sina löner som vanligt och pensionsplanerna ska vara oförändrade. GM:s rekonstruktion väntas likna Chrysler, men kommer inte att gå lika snabbt eftersom GM är ett så mycket större företag. GM:s rekonstruktion beskrivs som den största företagskonstruktionen i amerikansk historia.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!