100122-gm-stänger-antwerp

GM stänger Opel-fabrik i Antwerpen

Anställda vid Opels fabrik i belgiska Antwerpen protesterade på torsdagen efter GM:s besked att fabriken ska läggas ned. 2 300 blir utan jobb om GM bestämmer sig för att lämna Antwerpen helt och hållet. Det här är dock bara första steget i en omfattande besparingsplan.

 Några av de anställda blockerade infarten till GM:s Opel-fabrik i Antwerpen på torsdagen. Anledningen är att General Motors med all sannolikhet kommer att stänga fabriken. Enligt GM är inget slutgiltigt beslut fattat ännu, men när så väl är gjort kommer produktionen i fabriken att stoppas helt redan i juni eller juli. Det innebär att de cirka 2 300 anställda blir utan arbete.

– Vi förstår fullt ut vilken effekt detta har för de Antwerpen-anställda och deras familjer och vi sympatiserar med dem. Många har arbetat vid anläggningen i generationer och har gjort ett utmärkt arbete att producera bra kvalitetsbilar. Beslutet att meddela detta i dag togs inte lätt, utan är det olyckligt resultat av den rådande verkligheten, säger Opels vd Nick Reilly.

GM förklarar sitt beslut med den svaga europeiska bilmarknaden. Amerikanerna förväntar sig att 2010 års europeiska försäljning kommer att bli 1,5 miljoner bilar lägre än fjolårets. Det skulle innebära att det i år kommer att säljas totalt fyra miljoner bilar färre än under toppåret 2007. GM säger sig inte kunna se någon återhämtning inom kort, kanske kommer vi aldrig upp till de nivåerna igen. Opel skulle i så fall ha kraftig överkapacitet i sina fabriker. Opels fackliga ledare har varnat för att nedskärningarna blir så kraftiga att Opel inte kommer att kunna hänga med när försäljningen tar fart igen. Samtidigt som GM meddelar att Antwerpen-fabriken ska stängas säger de att den fullständiga rekonstrueringen, som väntas innefatta en halvering av den 8 300 man starka arbetsstyrkan, kommer att påverka alla Opels och Vauxhalls fabriker.

Antwerpen är en av fyra GM-ägda fabriker i Europa och är beroende av den storsäljande Astra-modellen. Många har trott att Antwerpen skulle få bygga en kommande liten suvmodell sedan det beslutats att produktionen av Astra ska flyttas till andra fabriker. Nu verkar det dock som att det blir GM Daewoo-fabriken i Sydkorea som ska bygga den kommande suven. Fabriken i Antwerpen bygger för närvarande Astra i tre- och femdörrarsutförande samt den Astra Twin Top. Sedan tillverkningen startade 1925 har drygt 13 miljoner bilar lämnat fabriken.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!