090812-gm-ebay

GM startar bilförsäljning på nätet

Klicka och köp. Svårare än så ska det inte vara att köpa en fabriksny GM-bil framöver. GM och auktionssajten eBay har inlett en testverksamhet där bilköparna ska kunna köpa sina bilar direkt via internet.

 I ett försök att underlätta bilköpandets process har General Motors och auktionssajten eBay Motors startat ett samarbete som beskrivs som det första i sitt slag. Från och med den 11 augusti kan amerikanska bilspekulanter välja, utrusta och köpa sina bilar utan att behöva besöka en traditionell återförsäljare. Allt ska i stället ske via musklick på internet. Fram tills nu har GM endast sålt begagnade bilar över nätet men med den nya formen kan bilköpare välja i utbudet från 225 GM-återförsäljare i Kalifornien. Om försöket löper väl ut kommer internetförsäljningen att blir rikstäckande. Inledningsvis erbjuds omkring 20 000 nytillverkare Buick-, Chevrolet-, GMC- och Pontiac-modeller. På eBay Motors får kunderna möjlighet att förhandla om såväl pris som betalningssätt. Notera att Cadillac-bilar inte kommer att säljas över internet. GM kämpar hårt för att Cadillac ska nyetableras som ett prestigefyllt märke och självklart måste köpprocessen av en Cadillac vara exklusiv.

Försöket med internetförsäljningen som pågår fram till den 8 september är ett försök av GM att finna en ny marknadsplats som kompensation för det stora antalet avskaffade återförsäljare. GM har tidigare meddelat att antalet traditionella återförsäljare i hela USA ska minskas med drygt 40 procent till 3 600 fram till slutet av nästa år. Anledningen till att GM har valt just Kalifornien som försöksplats är att delstaten har drabbats särskilt hårt av den ekonomiska lågkonjunkturen. Enligt GM:s försäljningschef Mark LaNeve är Kalifornien i stor behov av ”a shot in the arm”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!