101011-gm-småbilar

GM storsatsar på småbilar

Nu ska GM bygga småbilar. Amerikanerna meddelar att de investerar drygt 900 miljoner kronor för att nystarta en fabrik i Detroitområdet. I den nyöppnade fabriken ska två nya småbilar sättas ihop.

Trots bilkris och miljödebatt finns de stora suvarna och pickuperna kvar på bred front i Nordamerika, bilköparna har inte övergett dem helt och hållet. Men de utmanas allt mer av bilar i de mindre storleksklasserna. General Motors meddelar nu att man investerar 145 miljoner dollar, knappt 1 miljard svenska kronor, för att återöppna Orion-fabriken i Michigan.

Orion-fabriken ska bli hemvist för två nya småbilar i GM-familjen – Chevrolet Aveo och Buik Verano, den senare baserad på plattformen från Opel Astra och Chevrolet Cruze. GM:s Nordamerika-chef beskriver Verano som en liten bil med premiumambitioner.

Orion-fabriken håller just nu på att ställas om till småbilstillverkning. Fram till dess att krisen slog till på allvar förra året tillverkades modellerna Chevrolet Malibu och Pontiac G6 i fabriken. De nya produktionsplanerna är en tydlig förändring i GM:s strategi som tidigare gått ut på att förlägga tillverkningen av mindre modeller utanför USA:s gränser. Investeringen i Orion-fabriken väntas ge 1 500 nya arbetstillfällen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!