090211-gm-10000-varslas Foto: GM / Wieck

GM storvarslar och sänker löner

General Motors kommer under året att skära bort 10 000 tjänstemän världen över. De som behåller sina jobb får sina löner sänkta. De drastiska åtgärderna är ett måste för att GM ska få ytterligare lån från den amerikanska staten.

       General Motors jobbar i dagsläget hårt för att effektivisera verksamheten och göra företaget lönsamt igen. För svensk del är frågan om Saabs framtid mest intressant. Saab är dock bara en mycket liten del av GM och en eventuell försäljning av den svenska tillverkaren har troligtvis liten inverkan på GM:s finanser. Desto viktigare för GM är det att anpassa personalstyrkan efter marknaden. På grund av den senaste tidens försäljningsras tvingas GM göra sig av med 10 000 anställda, vilket motsvarar 14 procent av personalstyrkan. 

Personalen ska minskas från 73 000 till 63 000. 3 4000 anställda får gå från GM:s verksamhet hemma i USA. Resten av varslen drabbar de europeiska delarna och GM:s verksamhet på andra håll i världen. Merparten av uppsägningarna ska vara genomförda redan innan de 1 maj i år. Förutom personalminskningarna sänks lönerna för de anställda som blir kvar med tio procent. Åtgärderna är mer eller mindre ett måste för GM. Senast den 17 februari ska GM lämna in sin affärsplan till USA:s finansdepartement. Om de inte kan visa en hållbar plan för hur företaget åter ska bli lönsamt får de inga nya lån, samtidigt som de kan tvingas betala tillbaka de åtskilliga miljarder dollar de hittills har fått i lån. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!