090415-gm-återkallar

GM tvingas återkalla 1,5 miljoner bilar

Nu händer det som inte fick hända. Krisdrabbade GM drabbas av ytterligare en motgång. På grund av risk för motorbrand tvingas man återkalla hela 1,5 miljoner bilar.

Bilarna som berörs av återkallningen sträcker sig ända tillbaka till årsmodell 1997. Ägare till Buick Regal (1997-2003), Chevrolet Lumina, Monte Carlo och Impala (1998-2003), Oldsmobile Intrigue (1998-1999) samt Pontiac Grand Prix (1997-2003) kommer att få lämna in sina bilar till GM-verkstäder för att få sina bilar kontrollerade. Felet kan finnas i de bilar som är utrustade med en 3,8-litersmotor. Vid hård inbromsning kan motorolja läcka förbi en värmesköld och droppa på avgassystemet. Därmed riskeras en mindre brand i en tändstiftskabel som kan sprida sig vidare i motorrummet.

I maj förra året hade GM konstaterat tre olika tillfällen då bränder hade uppstått på grund av felet. Totalt ska 1 497516 bilar återkallas och åtgärdas. En sådan massåterkallelse är naturligtvis ett hårt slag mot ett GM som befinner sig i sin djupaste kris hittills. Enligt de flesta analytiker står GM på randen till en konkurs. De senaste uppgifterna kommer från New York Times som säger att GM uppmanas av den amerikanska regeringen att förbereda en konkursansökan. Bloomberg News hänvisar dessutom till källor som säger att USA:s regering är beredd att gå in och ta en ägarandel i ett rekonstruerat GM, i utbyte mot delar av den lånefinansiering på 13,4 miljarder dollar som den amerikanska staten har lämnat till bolaget. En opinionsundersökning som nyligen gjorts på uppdrag av CNN och Opinion Research Corporation visar att majoriteten av det amerikanska folket hellre ser att General Motors och minst lika krisdrabbade Chrysler går i konkurs än att miljarder av skattedollar pumpas in för att rädda företagen. 76 procent av de svarande i undersökningen föredrar att låta GM och Chrysler gå i konkurs, medan 22 procent vill ge mer statligt stöd.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!