GM uppmanas förbereda konkurs

USA:s finansdepartement uppmanar General Motors att förebereda en konkursansökan till den 1 juni. Enligt New York Times källor skulle det röra sig om en ”kirurgisk” konkurs, något som GM dock tror sig klara utan.

 New York Times hänvisar till insatta källor som säger att General Motors uppmanas av den amerikanska regeringen att förbereda en konkursansöka. Det ska enligt uppgift vara president Obamas krisgrupp för bilindustrin som har fört fram uppmaningen. GM har fått en tidsfrist på 60 dagar fram till den 1 juni för att lägga fram en hållbar rekonstruktionsplan. Planen måste visa att företaget fortfarande har livskraft, annars är det slut på de statliga hjälppengarna.

Om man ska tro New York Times källor är en så kallad kirurgisk konkurs den bästa lösningen för GM. Företaget är så illa däran att det inte går att rädda hela verksamheten. Bättre då att i stället plocka ur russinen ur kakan och bilda ett nytt företag. Konkursförberedelserna ska se till att GM är redo att lämna in en konkursansökan om man inte lyckas komma överens med fordringsägarna att få aktier i utbyte mot de gigantiska skulderna som uppgår till 28 miljarder dollar. En kirurgisk konkurs skulle innebära att ett nytt företag bildas, som ska köpa upp de lönsamma delarna omedelbart efter konkursen. De mindre lönsamma och önskvärda delarna, till exempel problemtyngda märken, fabriker och hälsovårds- och pensionsåtaganden, skulle därmed lämnas i det gamla företaget och avvecklas inom ett par år. Finansdepartementet uppges nu studera hur ett eventuellt ”bra GM” kan komma att se ut. Juridiska experter beräknar att ett ”bra GM” skulle behöva ytterligare 5-7 miljarder i regeringsstöd. Resten av GM kan behöva hela 70 miljarder dollar för att lösa sina åtaganden.

I förra veckan hänvisade Bloomberg News till källor som uppgav att GM redan har börjat skissa på en konkursansökan. Även Bloombergs källor talade om en kirurgisk konkurs för att sålla ut de livskraftiga delarna ur GM.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!