100319-gm-head-up-display

GM utvecklar ny head up-display

Head up-display som projicerar bilder på vindrutan är relativt ny teknik som inte finns i så många bilar. Det hindrar inte GM från att utveckla nästa generation head up-display som använder lasrar och hela vindrutan för att förstärka detaljer i omgivningen.

 Head up-display är fortfarande en utrustning som främst är förunnat de stora och dyra bilmodellerna. Dagens head up-teknik kan dock snart vara föråldrad. General Motors ger oss nu en inblick i deras utveckling av nästa generation head up. Det hela kan sammanfattas som att bilkörningen rör sig allt mer mot TV-spelsvärlden.

Tillsammans med flera universitet arbetar GM:s forskningsavdelning på ett system som använder data insamlad från en mängd sensorer och kameror för att projicera bilder på vindrutan. Till skillnad från nutidens teknik som bara projicerar bilder på en liten del kan de ultravioletta lasrarna i GM:s system visa bilder på hela vindrutans yta. På så sätt kan föraren varnas för olika faror i trafikbilden, till exempel lekande barn eller djur. System känner också igen vägskyltar och vägbanans sträckning.

I de tester GM har utfört visar det sig att förarens körförmåga ökar med det nya systemet. Tekniken ligger dock än så länge en bit in i framtiden. GM har inte när eller om tekniken ska lanseras i någon av koncernens modeller men projektets ledare Thomas Seder tror att det kan hända inom en snar framtid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!