081107-gm-ryssland

GM vänder blicken mot Ryssland

General Motors har stora förhoppningar på den ryska bilmarknaden. Redan nästa år tros Ryssland vara GM:s största marknad i Europa. Den nya storfabriken i S:t Petersburg som öppnas i dag dubblar GM:s kapacitet i Ryssland.

Det har väl inte undgått någon att amerikanska General Motors har haft det lite motigt den senaste tiden. Men GM har ett ess i rockärmen. Ett ess som består av de ryska bilköparna. Krisen som har drabbat USA:s och Europas bilindustri märks inte av i det stora landet i öster. Tvärtom. Den ryska bilmarknaden fortsätter att växa och är snabbt på väg att bli en av de allra största bilmarknaderna i världen. Som tur är för GM har man lyckats koppla ett starkt grepp om de ryska bilköparna. Och nu ska det greppet bli ännu fastare.

I dag slår GM upp portarna för sin nya fabrik i Shushary i utkanten av S:t Petersburg. Fabriken är en jätteinvestering på drygt 2,3 miljarder kronor och med sin kapacitet på 70 000 enheter per år dubblar den GM:s totala byggkapacitet i Ryssland. I Ryssland uppskattas fortfarande suvarna. Därför blir det Chevrolet Captiva och Opel Antara som inledningsvis ska byggas i Shushary. I slutet av nästa år ska Chevrolet Cruze göra de två mellansuvarna sällskap. Det finns även planer på att bygga Opel Astra i fabriken. Opel gör stora framsteg i Ryssland, under årets första nio månader var Opel det märke som ökade sin försäljning mest.

Hela GM-familjen går bra i Ryssland. Man är redan i dag den största icke-ryska tillverkaren och nästa år förväntas Ryssland vara GM:s största marknad i Europa. Under de första nio månaderna i år ökade GM sin försäljning med 44 procent och nådde en marknadsandel på 10,9 procent.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!